پایگاه اطلاع رسانی دویچه وله آلمان با اعلام این مطلب نوشت: در سال 2010 در این كشور 2956 نفر و در سال 2011 نیز 4011 نفر نام فرزوندان خود را یوسف گذاشتند. پس از یوسف نامهای دیگری چون، حسین، علی، محمد، عمر، آیخان، تونار، اولوی، روسلان و آذر نیز جزو محبوبترین نامها بوده است.
نام تركی نورآی نیز برای نوزادان دختر محبوبترین نام بوده است. در سال 2010 نام نورآی بر3010 نفر نوزاد دختر گذاشته شده و در سال 2011 نیز والدین 3497 نوزاد دختر این نام را انتخاب كردند. زهرا، فاطمه، لیلا، زینب، خدیجه، نسرین، آیگون، سونا، نازلی، آرزو و پری نیز جزو محبوبترین اسامی بودهاند.
سید حیدر بیات، روحانی كه به زبان تركی آذری در وبلاگ 'آلما یولو' اشعارش را منتشر میكند، به دویچه وله میگوید: نامها و نامگذاری در میان آذربایجانیها نسل به نسل تغییركرده، اما نامهایی چون محمد، علی، فاطمه از دورهی صفویه در میان آنها تابحال فراوان بوده است.
وی بر این باوراست كه نامگذاری هم مثل مد لباس و یا ماشین در هر دوره تغییر پیدا میكند. این روحانی دربارهی گرایش و انگیزهی انتخاب نامهای مذهبی در میان شهروندان جمهوری آذربایجان هم میگوید: مردم جمهوری آذربایجان مدت زیادی تحت فشارهای مذهبی قرارگرفتند و نتوانستند آزادنه اعمال و فرایض مذهبی خود را انجام دهند و این عكسالعملی است به آن سالهای محرومیت و اكنون آنها به ریشهی مذهبی خودشان برمیگردند.
اما دكتراحمد امید یزدانی مولف 'فرهنگ جامع آلمانی- آذربایجانی' و مسئول 'آكادمسینهای آلمان- آذربایجان' در گفت و گو با دویچه وله میگوید : مردم آذری مسلمان هستند نامهای محمد، علی و حسین همیشه میان آنها رایج بوده و انتخاب این نامها به معنای تشدید گرایشهای مذهبی نیست.
شبك** 1917